Microplante cu macrobeneficii - de ce sunt importante microplantele
Microplantele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, ținând cont că toate cercetările întreprinse au indicat faptul că microplantele conțin până la 40% mai multe substanțe nutritive și componente benefice în comparație cu plantele echivalente mature. Deși plăpânde, aceste plante în miniatură conțin niveluri extrem de ridicate de vitamine, minerale și componente care susțin sănătatea.- Microplantele pot scădea tensiunea arterială. Alimentele bogate în fibre și vitamina K pot fi utile în menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale; microplantele conțin atât fibre cât și vitamina K, alături de multe alte vitamine și minerale.
- Microplantele ar putea ajuta chiar și în lupta împotriva cancerului. Există cercetările în curs pe acest subiect, iar unele dovezi preliminare sugerează că sulforafanul - un compus găsit în special în germenii de broccoli ar putea fi eficient în lupta împotriva cancerului.
- Microplantele pot contribui la scăderea colesterolului. Un studiu a relevat că microplantele de varză roșie reduc nivelurile de colesterol LDL, colesterolul hepatic și citokinele inflamatorii - toți factori care pot crește riscul de boli cardiovasculare.
- Microplantele pot susține sănătatea tractului gastro-intestinal. Alimentele bogate în fibre dietetice, precum microplantele, pot ameliora constipația sau alte probleme gastro-intestinale, când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Fibrele alimentare acționează ca un "probiotic", constituind un mediu ideal pentru ca bacteriile "bune" din microbiomul uman să prospere.
De ce ai nevoie pentru a cultiva microplante
Din start, e mai simplu decât îți poți imagina. Adică e easy-peasy.
- Simplitatea cultivării constă în flexibilitatea totală: poți folosi un kit special cu sită pentru microplante, dar la fel de bine poți folosi ca bază orice ghiveci, caserolă, tavă, recipient de plastic etc.
- Mai ai nevoie de asemenea de substrat (de preferat unul de calitate), fie că el e din fibră de cânepă naturală, cocos. La limită poți folosi cu succes chiar și un banal pământ universal.
- Și bine-înțeles, de semințe bune! Iar aici intervenim noi, cu o vastă selecție de semințe de microplante, inclusiv semințe ecologice, toate cu rate de germinare excelente!
Care sunt pașii de parcurs
Pasul 1: pregătirea terenului și a semințelor
Se dau câteva găuri pentru drenaj în recipientul ales pentru cultivat, în cazul în care nu există deja.
Se acoperă și se umple recipientul cu substrat.
Se pregătesc semințele alese pentru cultivat.
Atenție: pentru anumite microplante este recomandată înmuierea prealabilă a semințelor, pentru a obține germinări perfecte!
Pasul 2: însămânțarea
Se plantează semințele cât mai uniform pe întreaga suprafață a substratului, având totodată grijă să nu supra-aglomerăm (s-ar îngreuna astfel drenarea apei și circulația aerului, riscul major fiind apariția mucegaiului și compromiterea culturii).
Peste semințele de dimensiune mai mare se recomandă adăugarea unui strat suplimentar de pământ, după care se pulverizează apă astfel încât substratul să nu rămână uscat (cel puțin o dată pe zi).
Pasul 3: inițierea germinării
Recipientul se ține ferit de lumină până la germinarea semințelor și până ce tulpinile ajung la 2 cm înălțime.
Pasul 4: creșterea și maturizarea microplantelor
Recipientul este adus apoi la lumină și aer (de exemplu pe pervaz) pentru faza creșterii și maturizării microplantelor, în continuare menținând zilnic umiditatea optimă necesară.
Pasul 5: recoltarea microplantelor
În câteva zile cultura de microplante este gata de consum, tot ce rămâne de făcut este să tăiați cu o foarfecă cantitatea dorită și să vă bucurați de o infuzie de macrosănătate!
Despre semințele de microplante
Pentru ca procesul descris mai sus să fie încununat de succes, este bineînțeles necesar să folosești semințe de calitate. Ți-am pregătit mai jos și un top 3 al celor mai valoroase microplante din punct de vedere nutritiv:
1. Microplantele de ridiche sunt o excelentă sursă de vitamine A, C și K. Ele conțin, de asemenea, calciu, fier și potasiu. Microplantele de ridiche au un gust picant și acrișor și sunt o bună sursă de antioxidanți, cum ar fi antocianinele și quercetina. Aceste compuși pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și au proprietăți anticancerigene. Se pot recolta chiar și în numai patru zile! Poți alege între semințe de ridiche "rose d'hiver de Chine", semințe de ridiche Sango sau variantele ecologice de semințe de ridiche Daikon și semințe de ridiche Tango!2. Microplantele de broccoli sunt bogate în sulforafan, un compus cunoscut pentru proprietățile sale anti-cancer. Ele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de vitamine A, C și K, acid folic și fibre. Microplantele de broccoli se recoltează în aproximativ 5-7 zile. Alege pentru cultura ta varianta semințele de broccoli "Ramoso Calabrese" sau ecologicul Broccoli Raab.
3. Microplantele de varză kale au un gust ușor amărui și de pământ. Varza kale se numără printre cele mai nutritive alimente, iar microplantele sale nu fac excepție. Acestea sunt bogate în vitamina C și K. Sunt recoltate în 7-10 zile. De asemenea, conțin minerale precum calciu, fier și potasiu și sunt o bună sursă de antioxidanți. Găsești aici semințe de varză kale verde pentru microplante sau o variantă ecologică de varză kale roșie.
Întreaga gamă extrem de variată de semințe de microplante o găsești aici. De asemenea, dacă preferi semințe bio pentru microplante, aruncă un ochi pe selecția noastră de semințe ecologice pentru germeni și microplante. Toate semințele ecologice de microplante pot fi folosite și pentru germeni, fiind testate negativ pentru prezența E.coli 0157 și Salmonella.