Cantitate: 10 seminte
Durata de livrare: 1
Tip: Arbust peren (în zonele tropicale/subtropicale), cultivat ca anuală în zonele temperate
Origine: Anzii din America de Sud
Port: Tufă compactă, 60-90 cm înălțime
Frunze: Asemănătoare cu cele de cartof, cu nervuri violet
Flori: Albe-violet, în formațiuni mici
Fructe:
Formă: Ovală sau rotundă (5-15 cm lungime)
Culoare: Galben-crem cu dungi violet (la maturitate)
Gust: Hibrid între pepene galben și castravete, cu note de miere
Pulpă: Galbenă, suculentă, cu semințe mici comestibile
Temperatură:
Germinare: 20-25°C
Creștere: 18-28°C (minimum 10°C noaptea)
Lumină: Soare direct (6-8 ore/zi)
Sol:
pH: 6.0-7.0
Bine drenat, bogat în humus (adaugă compost)
Pregătire semințe:
Înmuiere 24 de ore în apă călduță (30°C)
Plantare:
Adâncime: 0.5 cm
Substrat: Amestec de turbă + perlite (3:1)
Germinare: 10-21 de zile (menține umiditate ridicată)
Udat: Moderat, fără exces (sensibil la putrezirea rădăcinilor)
Fertilizare: Bilanț 5-10-10 la fiecare 3 săptămâni
Prunaj: Elimină ramurile slabe pentru a stimula fructificarea
Sprijin: Recomandat pentru plante încărcate cu fructe
Timp până la maturitate: 80-100 de zile de la plantare
Semn de maturitate:
Culoare galbenă intensă cu dungi violet
Aroma dulce distinctă
Ușoară îndoire la atingere
Producție: 10-20 de fructe/plantă
Polenizare: Autopolenizare, dar agitarea ușoară a plantelor sporește producția
Sensibilități:
Temperaturi sub 5°C (distrug planta)
Exces de umiditate (promovează mucegaiurile)
Rezistență: Mai tolerant la secetă decât roșiile
Consum fresh: Tăiat felii în salate
Preparate: Dulciuri, gemuri, smoothie-uri
Combinații: Se potrivește cu mentă, lime, ghimbir
Cultivă în ghivece mari (minimum 20L)
Mută în interior la temperaturi sub 10°C
Folosește lumină artificială (LED grow lights) iarna
Bonus: Fructele contin vitamina C, potasiu și antioxidanți!
🌱 Pont: Pentru un gust optim, culegeți fructele când sunt complet mature pe plantă.